Krönikor

Här är fyra krönikor som börjar ta form. Än så länge är det en blandning av minnesanteckningar, kronologi, biografiska data, länkar till annan information och vissa utvikningar om intressanta händelser. På sikt är min plan att gå vidare och skriva mer ingående, och utgå från krönikorna för att få bra synopsis.

Historien om Albin
En berättelse om min mormor, mormorsfar, fattiga förhållanden i Stockholm under 1800-talet och en liten titt på soldatliv under Napoleonkrigen.

Historien om släkten från Lunds by
En historia som sträcker sig från Karl XI:s gunstling Per Olsson fram till min mormors mor Agnes. Det utspelar sig i nordöstra Småland.
🇬🇧 🇺🇸 Automatically translated English version here.

Historien om släkten från Turinge (Sundholm)
Om mjölnare på 1700-talet i Turinge/Nykvarn strax utanför Stockholm, fattigdom och ond bråd död, hantverkare i industrialismens barndom, emigranter som flyttar till Chicago och en ung man, min mormors morfar, som tar jobb i nystartade svenska folkskolan.
🇬🇧 🇺🇸 Automatically translated English version here.

Historien om släkten från Åkerby
Om frälsebönder i Norduppland på 1700-1800-talet. På slutet på 1800-talet beger sig många till expansiva och närliggande staden Gävle. En av dem var min farmorsfar Per Johan som fick gå på läroverk och sen blev direktör för ett tryckeri och en bokhandel i Enköping