Källor och länkar

En samling av länkar till användbar information

Här kommer en liten samling av länkar till värdefulla källor, verktyg m.m. som jag använt i mitt arbete.

Sverige - Allmänna register och arkiv

Kyrkböcker - Riksarkivet
Sveriges riksarkiv och dess kyrkböcker är där svenska släktforskare idag oftast gräver efter information. Sen ett antal år nu är alla kyrkböcker i Sverige digitaliserade. Man kan alltså arbeta hemifrån, läsesalsbesök är inte nödvändigt.

Hela arkivsamlingen - Riksarkivet
Om inte kyrkböckerna räcker till finns här ingången till hela Riksarkivet, alltså precis allting, både digitalt material och sådant som finns som pappershandlingar. Detta är en gigantiskt stor ingång, men värdefull om man vill börja söka upp t.ex. gamla rättshandlingar. Riksarkivet är sisådär 100 hyllmil stort...

Öknebo häradsrätt - Uppsala landsarkiv/Riksarkivet
Åkers häradsrätt - Uppsala landsarkiv/Riksarkivet
Tjust häradsrätt - Vadstena landsarkiv/Riksarkivet
Här är tre domstolsarkiv jag börjat leta en del i. Öknebo = Nykvarn med omnejd. Åker = Strängnäs med omnejd. Tjust = Västervik med omnejd.

Lantmäteriets historiska kartor.
En guldgruva för att hitta platser, förstå hur byar var organiserade med mera.

Stockholm - Allmänna register och arkiv

Mantalsregister - Stockholms stadsarkiv
Stockholms stadsarkiv har börjat indexera riktigt gamla mantalslängder. Jag har använt detta för att hitta en del personer under tidigare 1800-tal som annars skulle kräva väldigt mycket letande att hitta.

Stockholmskällan kartor - Stockholms stad
Kartorna över Stockholm är en guldgruva, och behövs för att hitta gamla gatunummer, fastighetsbeteckningar och för att se var platserna finns idag.

Stockholms rådhusrätt - Remissdiarium - Stockholms stadsarkiv
Denna webbtjänst är i skrivande stund (20210807) under uppbyggnad. En liten guldgruva för att börja leta i material från rättshandlingar som just nu håller på att digitaliseras och indexeras.

Bygg- och plantjänsten - Stockholms stad
Här hittar man gamla bygglov med mera. Kan vara användbart för att stämma av adresser, fastigheter, befintliga hus m.m.

Gävle - Allmänna tjänster, kartor m.m.

Kartor och adresser - Gävle kommun
Gävle har ganska intrikata husförhörslängder. Här får man hjälp med geografisk placering.

Betaltjänster för arkiv

ArkivDigital
För att få lite mer fart i arbetet använder jag ArkivDigital istället för Riksarkivet för att leta i svenska kyrkböcker. ArkivDigital är ett kommersiellt företag som på senare år gjort en omfotografering av alla Sveriges kyrkböcker i färg och hög upplösning. Här finns också en del riktigt användbara index som t.ex BiS ("Befolkningen i Sverige") samt indexeringar av SCB:s folkräkningar. Man hittar också digitaliserade generalmönsterrullor, mönstringskort, mantalslängder m.m.

Tidningar

DN - Arkiv
SvD - Arkiv
Kungliga bibliotekets tidningsarkiv
Gamla tidningar är ett källmaterial man lätt glömmer bort. Förr i tiden "kom man med i tidningen" mycket oftare än idag. Till exempel så var det rutin runt 1900 att man hamnade i lokala tidningen om man tagit in på stadens bättre hotell. Och det fanns en helt otrolig flora av annonser. Familjeannonser för vigsel, dop och dödsfall precis som idag, men också en enorm mängd kontaktannonser, köp- och säljannonser, rekryteringar av arbetskraft och tjänstefolk med mycket mera. Och små olyckor och tillbud, till exempel en störande tvättmaskin i en grannfastighet som blev ett litet rättsfall i stadens rådhus blev en längre text. För att inte tala om mer allvarliga händelser som grövre brott, olyckor med mera. Tidningar var den stora informationskanalen för nästan alla förr i tiden. Det skrevs massor, och idag kan vi söka denna information blixtsnabbt tack vare digitaliserade arkiv.

Släktforskningsdatabaser och communities

Ancestry
Jättelik släktforskarportal som har sitt ursprung i SDH-kyrkan i Utah (mormonkyrkan) med massvis med användare över hela världen. Jag använder denna tjänst tills vidare som arbetsplattform. Har stöd för export av data till GEDCOM vilket underlättar analys och kontroller i andra släktforskarprogram. Om du har tillgång till Ancestry så hittar du min profil här.

Geneanet
Jag har hittat en del användbart material i den här tjänsten som relaterar till mitt arbete.

Anbytarform - Sveriges släktforskarförbund
Kolossalt stort forum som funnits i mer än 20 år. Samlingsplats för många duktiga svenska släktforskare. Väldigt mycket material.

DISBYT
En svensk databas och community med mycket information och hög aktivitet. Drivs av Föreningen för datorstöd i släktforskningen (DIS) som är en medlemsförening i Sveriges släktforskarförbund. Jag använder inte själv DISBYT, men hittar en hel del tips som kommer därifrån.

Tjust släktforskarförening
Medlemsförening i Sveriges släktforskarförbund med bas i Västervik. Jag är medlem här eftersom jag har väldigt mycket intressant att gräva i på min mormors släkt som har rötter i Gladhammar och Hallingeberg.

Gravregister

Svenska gravar
Bra startpunkt om man vill leta efter svenska gravar.

Find a Grave
Gigantisk amerikansk tjänst med amerikanska gravplatser. En utmärkt plats att använda när man börjar efterforska USA-emigranter.

Andra länkar

Klassificerade dödsorsaker
En förteckning över olika dödsorsaker. Användbart när man läser dödböcker. Från Demografisk databas södra Sverige (Landsarkivet i Lund).

En till länk om dödsorsaker

Släktforskningsprogram

Gramps
Jag använder Gramps på egen dator ibland. Just nu mest för analyser, koll av dubbletter, göra i ordning diagram m.m.